2019. február 18. hétfő (Böjtelő és Jégbontó hava - Télutó, az év 8. hete és 49. napja)
Bölcsességkorsók

Tudatom megfáradt és kiközösítette a mindennapokat. Értelmét vesztett ábrándok és összezavarodott gondolatok, a létezés megrekedt múlandó gyarlóságában. Nem találom helyemet, csak vergődök az évek, napok, órák forgatagában. Az idő nem fékez senki kedvéért, mert aki lemarad, egyben visszamarad, így bajnokok nincsenek, csupán túlélők vannak. Korszakom bábja vagyok, és köteleim végsőkig megfeszülnek, minden pillanatom egy szakításpróba. Jellegtelen érzelmeim nem boldogítanak, hanem koloncként húzzák le erőtlen vállaimat. Lelkem nem bírja nyűgeit, mert a hétköznapok viadalaiban megfogyatkozott és belerokkant sebesüléseibe. Két lábon nem állhatok, csupán egy lábon imbolygok a valóságban, szikláról sziklára szökkenve az élet folyamán, amely csapkodó hullámaival suhint utánam. Az élet viharoktól hangos, nincs a napsütés a létezés egén. Nem látok szépet, nem érezek jót, nincsenek kincsek, sem értékek, csak üresség van. Az öröm kiismerhetetlen fogalommá vált és nem fecsérli rám kacsintásait. De mi az öröm és miért szenvedem hiányát? Mi kell a boldogságomhoz? Honnan a bánat és a folytonos elégedetlenség? Meddig bírom a pillanatok csapásait? Képes vagyok valaha felállni és szembeszállni múlandóságommal?
Létezik egy hely, valahol, ahol a megpihenhetek, egyben új erőre kaphatok. Ez a hely a FilozófusKocsma, amely tárt kapukkal és békés nyugalommal vár mindenkire, aki nem irtózik attól, hogy belépjen. Félelemmel és kétellyel teli gondolatokkal térek be, nem sejthetem mi vár rám. Gyönge lépteim egy asztalhoz visznek, a tudatlanság bódulata vezérel. Azonban itt mindenkinek van szabad hely, ahol szívesen várják, ahol együttérzés fogadja. Kellemes meghittség vesz körül, zihálásom megbékél. Ez a hely a bölcsek birodalma, itt mindenkit a harmónia vezérel, keresni nem kell, mindössze találni. Ebben a kocsmában testvéreimre leltem, akik megértenek. Itt mindenki őszinte és megtanulja elfogadni a másikat. Habár nem vagyunk egyformák, mégis nyitottan közelítünk egymás gondolataihoz. Eszmecseréink közben megosztjuk egymással gondolatainkat és betekintést nyernünk egymás életébe. Nem az élet önző gyarlóságai miatt élünk, ebben egyformánk vagyunk, de világszemléletünkben különbözünk. Itt a légkör személyes és nemcsak az emberek, hanem a röptében elkapott gondolatok lesznek társaimmá. Eddig titkok és rejtelmek vezetek engem, de rájöttem, hogy nem léteznek. Csupán saját önzésem féltékenysége hitette el velem a valóság hallucinációit.
Rendelek egy korsóval a bölcsességből, hisz egy-két korsó értelem senkinek sem árt meg. Ez a szellem alkoholja, e nélkül lehetetlen gondolkodni, mert indulataink szubjektivitása elszigetel az igaz, független ítéletektől. Ténylegesen csak akkor láthatjuk a valóságot, ha a tudatot ellazítjuk és kirekesztjük a mindennapok aggályait. Ellenben mindig önuralommal szabad csak használni a természetes tudati ellazulást, mert a túlzott elszakadás az érzelmeinktől egyben elszakít minket a valóságtól is. A létezés elől nem szökhetünk el, csak a belénk kövült elégedetlenséget és bánatot kell feloldanunk. Hiszem, amit sejtettem, és elfogadom, aminek ellenszegültem, az agyrémek többé nem riogatnak. A tudomány csupán a könyvek okoskodása, azonban a bölcsesség a szív értelme. A bölcsesség átszűri a létezést, elválasztva a maradandót a tüneményektől. A tudás hatalma nem a mienk, csupán a felismerést birtokoljuk és a képességet, hogy megvalósíthassuk.

 Eraviscum, 2011. június 28.

- fel -
© 2008-2019 FilozófusKocsma Kft. „EGY KORSÓ BÖLCSESSÉG SOSEM ÁRT MEG!”
A weboldalon található egyéni kifejezések, szövegek és képek a FilozófusKocsma Kft. tevékenységét képezik,
így azok a kiadó tulajdonában állnak, következésképpen írásbeli hozzájárulás nélkül a weboldal bármely része
materiális módon semmilyen formában nem használható fel, valamint kereskedelmi forgalomba sem hozható,
csupán önálló és értelmes gondolatok tökéletesítésére, továbbá jótétemények véghezvitelére alkalmazható.
A weboldal böngészése kapcsán kialakult fizikai, értelmi és érzelmi sérülések miatt felelősséget nem vállalunk!
Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Hirdetés  |  Kockázatok és mellékhatások