2019. március 20. szerda (Böjtmás és Kikelet hava - Tavaszelő, az év 12. hete és 79. napja)
Hasznosélvezetek

- vissza -

Dáma

A dáma világszerte ismert, táblás játék, amelyet 8*8-es négyzetrácsos sakktáblán (de létezik 10*10 változat is) játszanak, kétszer (fekete és fehér) 12 darab lapos, korong alakú bábuval. A játéknak többféle változata ismeretes, jelen esettben a hagyományos alapjátékot mutatjuk be.
A bábukat három sorban állítjuk fel (a két csapat között két sor marad üresen), úgy hogy csak a világos (vagy csak a sötét) mezőkön lehet bábu és csak azokon lehet majd a játék során lépkedni. A cél minden esetben az ellenfél összes korongjának levétele.
A játék kezdetén mindig a sötét bábuval rendelkező játékos indít, majd felváltva lépnek. A bábuk csakis előre, az ellenfél felé léphetnek, mégpedig mindig átlós irányban, egy lépést, azonos színű mezőre.
Az ellenfél bábuja mellé érve (a következő saját lépésénél) ütheti le a játékos a másik bábuját (ami így kikerül a játékból), abban az esetben, ha az ellenfél bábuját átugorva a mögötte lévő üres mezőre tud jutni. A szabályokból egyértelműen következik, hogy nem lehet leütni egy a tábla szélén álló bábut, valamint saját figuránkat, amit természetesen átugrani sem lehet.
A hagyományos dámajátékban ütéskényszer van, vagyis ha egy játékos tud ütni, akkor kötelező ütnie. Ha erre többféle lehetősége is van, akkor dönthet, hogy melyiket választja. Ha közvetlenül az ütés után ugyanaz a bábu ismét ütéshelyzetbe kerül (bármely, az ellenfél felé előrevezető irányban), azt az ütést is végre kell hajtani, így ütéssorozat jön létre. Az ütéssorozat (ütéskényszer) addig folytatódik az adott bábuval, amíg az ellenfélnek leüthető bábuja akad.
Az a bábu, amelyik eléri a tábla szemközti (ellenfél oldali) utolsó sorát, dámává változik (ezt innentől megkülönböztetett, koronával megjelölt koronggal jelzik). A dámák szabadabban mozoghatnak, minden irányba és üthetnek hátrafelé is, az ütés többi szabályának megfelelően. Abban az egyéni helyzetben, ha egy bábu az utolsó sort ütéssel éri el, a szabályoknak megfelelően szintén dámává válik, így lehetőség esetén ebből a helyzetből is (már dámaként) azonnal folytatható az ütéssorozat. Az ütésre vonatkozó szabályoknál nincs megkülönböztetés, hogy az ütésnél egyszerű báburól van szó vagy dámáról.
A játék akkor ér véget, amikor az egyik játékosnak elfogytak a bábui, illetve egyetlen bábujával sem tud lépni.

frissencsapolva: 2014 NYARÁNAK VÉGÉN
- fel -
© 2008-2019 FilozófusKocsma Kft. „EGY KORSÓ BÖLCSESSÉG SOSEM ÁRT MEG!”
A weboldalon található egyéni kifejezések, szövegek és képek a FilozófusKocsma Kft. tevékenységét képezik,
így azok a kiadó tulajdonában állnak, következésképpen írásbeli hozzájárulás nélkül a weboldal bármely része
materiális módon semmilyen formában nem használható fel, valamint kereskedelmi forgalomba sem hozható,
csupán önálló és értelmes gondolatok tökéletesítésére, továbbá jótétemények véghezvitelére alkalmazható.
A weboldal böngészése kapcsán kialakult fizikai, értelmi és érzelmi sérülések miatt felelősséget nem vállalunk!
Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Hirdetés  |  Kockázatok és mellékhatások