2017. december 11. hétfő (Karácsony és Álom hava - Télelő, az év 50. hete és 345. napja)
Hasznosélvezetek

- vissza -

Fűszerek, ételízesítők

 » Ánizs
 » Babérlevél
 » Bazsalikom
 » Boróka
 » Bors
 » Borsikafű
 » Cayenni bors
 » Édeskömény
 » Gyömbér
 » Kakukkfű
 » Kardamom
 » Kömény
 » Koriander
 » Kurkuma
 » Majoránna
 » Oregánó
 » Római kömény
 » Rozmaring
 » Sáfrány
 » Szegfűbors
 » Szerecsendió
 » Tárkony
 » Zsálya

Fűszerek nélkül az étkek olyanok lennének, mint a világ színek nélkül. Nemcsak ízt adnak ételeinkhez, nemcsak változatosabbá teszik étkezésünket, de egészségesebbé is. A fűszernövényekben megtalálható szerves és szervetlen anyagok különféleképpen hatnak az ételre és így a szervezetünkre. A következő fontos hatóanyagok találhatóak meg a fűszernövényeinkben.

Illóolaj: a legfontosabb hatóanyaga a fűszereknek. Ez felelős legfőképpen aromájukat, illatukat, ízüket. Emésztést serkentő és gyulladáscsökkentő hatásaik is vannak. Minél nagyobb egy fűszer illóolaj tartalma, annál zártabb helyen kell tárolni.

Glikozidok: az ásványi és más anyagok felszívódását segítik elő, enyhítik a légúti irritációt és a szívműködést szabályozzák. Továbbá fokozzák a bélműködést és az étvágyat is. Ilyeneket tartalmaz a mustár, a torma, a retek, a hagyma. Vagy éppen jelen vannak szaponinként a következőkben: bazsalikom, rozmaring.

Alkaloidok: a központi idegrendszerre ható vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő hatásuk van.

Cseranyagok, növényi csersavak: erjedést, gyulladást, rothadást gátló hatásuk miatt, a bélflórában beinduló bomlási folyamatokat, szagképződést, baktériumok szaporodását oszlatják. Ilyeneket tartalmaznak leginkább az árvacsalán-félék családjából származó fűszereink, mint a bazsalikom, a borsikafű, az oregánó, a rozmaring és a zsálya.

Festékanyagok: a karotinoidok, a klorofill, az antociánok és a flavonok az esztétikai élménnyel együtt hozzájárulnak az étvágygerjesztéséhez is. Ilyet tartalmaz: sáfrány, sáfrányos szeklice, petrezselyem, paprika, cékla, komló.

Ásványi anyagok: a kalcium, a foszfor, a magnézium, a jód és a vas a csont és más szövetek, valamint a zsír építőanyagai. Ezek leginkább a növények termésében, magvaiban találhatóak meg.

Szerves savak: fertőtlenítő, anyagcsere-szabályozó hatásuk miatt segítik az emésztést. A leggyakoribbak a sóskasav, a citromsav, a borostyánkősav, az almasav és a borkősav.

Keserű anyagok: fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor- és bélmozgásokat, továbbá mozgásba hozzák a bélfalban lévő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felszívódásában. Étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk ismert. Ilyet tartalmaz az üröm, a kálmos, a zsálya, a narancshéj, a majoránna, az oregánó, a bazsalikom.

Vitaminok: a szervezet tökéletes működéséhez nélkülözhetetlen anyagok. A szervezetünk nem tudja őket előállítani, ezért táplálékkal kell bevinnünk őket. Ezeket tartalmaz: paprika, petrezselyem, zeller, retek, vöröshagyma, koriander.

Szénhidrátok: alapvető kalóriaforrások. Gyulladást csökkentő hatásuk közismert. Bármelyik édes anyagot, keményítőt, nyálkát vagy pektint tartalmazó növényben és fűszerben megtalálhatóak.

Zsíros olajok, zsírok: csak nagyon kis mennyiségben fordulnak elő a fűszerekben, így tápanyagértéküket nem fokozzák jelentősen. Főképpen a termésekben, magvakban találhatók.

- fel -

Ánizs

Ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény. Angol neve: anise, aniseed. Pimpinella anisum L. az ernyősvirágzatúak rendjéből, az ernyősök családjából. A Földközi-tenger partvidékéről származó, nálunk csak termesztett, egyéves növény. Szürkésbarna magja a fűszerszám. Köménymagra emlékeztető jellegzetes, de annál erősebb illata van. Az Egyiptomiak már használják. Pedaniosz Dioszkoridész, Pliniusz és Nagy Károly könyveiben is említik. Illóolajat, zsíros olajat, fehérjét, cukrot tartalmaz. Általában egészben használják, de szükség esetén összemorzsolható, de így hamar elveszti aromáját.
Felhasználása: főzelékekbe (vöröskáposzta, sárgarépa, tök, cékla). Vadas ételek, mártások. Gyümölcskompótok, édes rizs, köhögés elleni cukorkák, pudingok, kenyérbe és sós süteményekbe. Puncsok, szirupok, likőrök.
Hatásai: étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak ellen.

- fel -

Babérlevél

Albertlevél, szagoslevél, bürbérfa, illatfa. Angol neve: laurus. Laurus nobilis L. a babérvirágúak rendjéből, a babérfélék családjából. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger partvidékén vadon növő örökzöld cserje felül fényes, alul matt, bőrszerű, lándzsa alakú, kesernyés ízű levelei adják a fűszerszámot. Hozzánk általában Olasz-, Francia- vagy Spanyolországból importált módon kerül forgalomba. Illóolajat, csersavat, keserű anyagot tartalmaz. Erősen keserű íze van, ezért csak keveset (1-2 levél) használjunk belőle és főtt ételekben 15-20 percnél tovább ne legyen.
Felhasználása: levesek (tojás, burgonya, savanyú, hal, paradicsom, hús). Főzelékek (burgonya, savanyú tojás). Szószok, pácok, mártások, kolbászok, sültek, aszpik, kocsonya. Hal marinálás. Egybesült sertés- és marhahúsok, ha párolás közben. Különösen savanykás ízű ételekhez (pl.: citromos mártás, nyúl, szarvas, őz).

- fel -

Bazsalikom

Bazsalikum, kerti bazsalikum, királyfű, németbors. Angol neve: basil. Ocimum basalicum L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került hazánkba. Szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű morzsolt levelei adják a fűszerszámot. Illóolajat, cseranyagot, szaponint, keserű anyagot tartalmaz.
Felhasználása: levesek, főzelékek (fehér bab), saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászok, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka. Paradicsommártás. Halételekben zsályalevéllel, rozmaringgal együtt kiváló.
Hatásai: gyomorerősítő, étvágygerjesztő, felfúvódás ellen, szélhajtó, gyomorfertőzés, köhögés ellen, idegnyugtató, vízhajtó, vesegyulladás ellen.

- fel -

Boróka

Apró fenyő, borosán, borostyántüske, borovicskafenyő, borsfenyő, gyalogfenyő, komkék, közönséges boróka, töviskés fenyő. Angol neve: juniper. Juniperus communis L. a tűlevelűek rendjéből, a ciprusfélék családjából. Leginkább a Duna-Tisza közének homokbuckás területein, Bugac, Soltvadkert és Örkény környékén előforduló örökzöld cserje, amit régen a futóhomok megkötésére telepítettek. Elterjedt még a Bükkben, a Mátrában és a Tornai hegyek vidékén. A második éves, augusztus-szeptemberben érő, kékes-hamvas bevonatú, 5-10 cm átmérőjű termései 4-6 hét szellős szárítás után adják az édes, kesernyés, aromás, zamatos, kissé csípős fűszerszámot. Illóolajat, invertcukrot, juniperint, flavonglikozidát, gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt, pektint tartalmaz.
Felhasználása: főzelékek, saláták, savanyú káposzta, húsok, marinírozott halak, vadpástétomok. Sertés- és vadsülteknek, igényes húspácok. Húsfüstölés.Lekvár. Pálinka (borovicska) és gin.
Hatásai: vizelethajtó, szélhajtó, étvágygerjesztő, vese- és epekő oldószer. Csúz, köszvény és izületi bántalmak ellen.

- fel -

Bors

Feketebors, piper. Angol neve: pepper, black pepper. Piper nigrum L. a borsvirágúak rendjéből, a borsfélék családjából. Szingapúr és Malabár vidékén őshonos cserje bogyója adja a fűszerszámot. Hozzánk az Ázsiában és Amerikában termesztett import jut. A feketebors (Piperis nigri fructus) a növény éretlenül, még zölden leszedett, de szárított termése. A fehérbors (Piper album) viszont a növény érett, piros termése, melyről a héjat áztatással ledörzsölve leszedik és így lesz világosbarna a színe. A feketebors erősen csípős ízű, a fehérbors kevésbé aromás és enyhébb. Illóolajat, piperint, pirolint, karicint, zsírolajat, keményítőt, szénhidrátot, enzimeket, gyantát tartalmaz.
Felhasználása: szinte minden ételhez adható, mint levesek, főzelékek, saláták, húsok, pácok, halak. Borsos marhatokány, pirított máj, tojásos gombapaprikás, vagdalt húsok.
Hatásai: étvágygerjesztő, de izgatja a májat, epét, vesét, végbelet. Diétások ne használják!

- fel -

Borsikafű

Bécsi rozmaring, borsfű, borsika, borsos szatorja, csombor, csomborbors, hurkafű, kerti méhfű, pereszlén. Angol neve: savory. Satureia hortensis L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Már a 16. századi könyvek említik, mint fűszerszámot. A borsra emlékeztető, fűszeres illatú és ízű növény. A morzsolt levelei adják a fűszert. Illóolajat, cseranyagot, nyálkát, gyantát, keserű anyagot tartalmaz. Ne főzzük az étellel együtt, hanem csak a főzés befejezése előtt pár perccel adjuk az ételhez, mivel erős aromája keserűvé teheti az ételt!
Felhasználása: bableves, babfőzelék, burgonyaételek, káposztafélék, saláták, húsok, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, majonéz és mártások, ecetes és vizes uborka. Diétásoknak ajánlott bors helyett.
Hatásai: gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó, felfúvódást gátló.

- fel -

Cayenni bors

Amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, ördögbors. Angol neve: Cayenne. Capsici fastigiati B. a burgonyavirágúak rendjéből, a burgonyafélék saládjából, a paprika nemzetségből. Tropikus égövön termő paprikaféle téglavörös színű gyümölcse adja az erős, csípős, maró ízű fűszert. Óvatosan adagoljuk! Gyakran por alakban kerül forgalomba. Magas capsicin tartalma miatt jól zárt, fénytől védett, sötét üvegben vagy fém dobozban tároljuk.
Felhasználása: szószok, mártások, sült húsok, halételek, rizskörítések, sajtos és tojásos tálak, hering és savanyúságok. Chili fűszerkeverék.

- fel -

Édeskömény

Ánizskapor, bécsi kapor, főnigli, főnikli, nagy kömény, német kömény, olasz kapor, római kapor. Angol neve: fennel. Foeniculum vulgare L. az ernyősvirágzatúak rendjéből, az ernyősök családjából. Már a görögök és a rómaiak is használták. Magyarországon termesztik. A növény kellemes, jellemző, ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, kissé csípős, zöldes-barna színű magja adja a fűszert. Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét tartalmaz. Ügyeljünk az adagolásánál, mert átható az aromája!
Felhasználása: főzelékek, saláták, halételek, szószok, marinádok, teasütemények, likőrök.
Hatásai: emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó, ízjavító, vizelethajtó, tejszaporító.

- fel -

Gyömbér

Ginger, ingwer. Angol neve: ginger. Zingiber officinalis R. a gyömbér-virágúak rendjéből, a gyömbérfélék családjából. Kínában már régóta használják, Marco Polo is megemlíti. Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában, Nyugat-Afrika trópusi vidékein termesztik. A növény illatos, csípős, kesernyés, zsibbasztó ízű gyökértörzse adja a fűszert. Feldolgozási módja szerint létezik hámozatlan fekete "barbadosi" és hámozott fehér "bengáli" gyömbér. Illóolajat, mely adja aromáját, gingerolt, mely adja ízét, továbbá cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt tartalmaz. Erős aromája miatt óvatosan kell adagolni!
Felhasználása: húsleves, bableves, burgonyaleves, gyümölcsleves, levesgombócok, szószok, angolosan készített húsételek. Uborka, tök és gyümölcsök eltevése, cukrászati készítmények. Gyömbérsör.
Hatásai: gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő. Zsíros ételek után kiváló.

- fel -

Kakukkfű

Balzsamfű, démutka, kakucskafű, mezei kakukkfű, kerti kakukkfű, timián, tömjénfű. Angol neve: thyme. Thymus serpyllum-vulgaris L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Hazánkban vadon nő (Th. serpyllum) vagy termesztik (Th. vulgaris). Kellemes kámforos illatú és aromás ízű, morzsolt levelei adják a fűszerszámot. Már a sumérok, majd az ókori egyiptomiak, és később az ó-görögök is használták. A francia konyha elengedhetetlen fűszere. Majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval és zsályával együtt kellemes. Erősen aromás magas illóolaj tartalma miatt, ezért óvatosan kell használni és ezen jellegzetes aroma megőrzéséhez jól elzárt helyen kell tárolni! Azonban a kakukkfű azon kevés magas illóolaj tartalmú fűszernövény közé tartozik, amiknek enyhén szárított formában erősebb az aromájuk, mint frissen.
Felhasználása: nehezen emészthető levesek (bableves, borsóleves, burgonyaleves, paradicsomleves, halleves, káposztaleves), burgonyafőzelék, saláták (burgonyasaláta, zellersaláta, paradicsomsaláta, paprikasaláta), baromfisültek, marhasültek, erdélyi tokány, ürücomb, vadas ételek, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászáruk, halételek, vörösbor-mártás. Esetleg körözöttek. Pikáns ételek, tüdővagdalék és májkeverék. Növényi ecetek. Nincs semmilyen izgató hatása, teljesen ártalmatlan, ezért diétásoknak ajánlott.
Hatásai: étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó. Fürdővízben illatos és frissítő.

- fel -

Kardamom

Kardamon, kardamomi, kardamomimag, kardamum. Angol neve: cardamom. Elettaria cardamomum W. M. a gyömbér-virágúak rendjéből, a gyömbérfélék családjából. Indiából és Sri Lankáról származik. Már a görögök és a rómaiak is használták, az utóbbiak számára az egyik legnépszerűbb divatos keleti fűszer volt. Ahogy a vikingek eljutottak a Földközi-tenger partvidékére expedícióik során, úgy ezt a növényt is felfedezték, majd magukkal vitték északi hazájukba, így a mai napig Skandinávia országaiban is népszerű sütemény- és pékáru-fűszer. A növény 1-2 cm hosszú kissé szárított zöld termése adja a fűszert. Egészben vagy a termésfaltól mentes magokat használják. Súlyában a világ legdrágább fűszerei közé tartozik, mivel minden egyes zöld szemet egyenként, kézzel kell leszedni a hozzátartozó virágszárról. Enyhén kámforillatú, csípős, fűszeres ízű. Jól záró üvegben, fénytől védett helyen tároljuk! Illóolajat, zsíros olajat, keményítőt, cukrot tartalmaz.
Felhasználása: tea, kávé, édes sütemény, mézeskalács, marcipán. Ritkán szeszes ital. Kolbász, gyomorerősítő és étvágygerjesztő készítmények.
Hatásai: felfúvódásgátló.

- fel -

Kömény

Hasznos kömény, keménymag, konyhakömény. Angol neve: caraway. Carum carvi L. az ernyősvirágzatúak rendjéből, az ernyősök családjából. Egyes kutatók szerint a világ legrégebb óta ismert gyógy- és fűszernövénye. Már a sumérok is használják. A Biblia is említi (Izajás 28, 25-27). Európában a 13. században terjedt el a használata, de az ásatások azt mutatják, hogy már 8000 évvel ezelőtt is használták itt. A fűszert a kétéves növény magja adja. Fanyar, érdekes íze miatt a borson kívül nem ajánlott más fűszerekkel együtt használni. Illóolajat, zsíros olajat, fehérjét tartalmaz.
Felhasználása: kenyér, péksütemény. Körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, saláták, hús-, burgonya-, káposztaételek, kolbászáruk, mártások. Párolt és sült sertéshúsok. Rozskenyér. Céklasalátába, körözöttbe beleszórjuk. Kelkáposzta-főzelékbe, ürühúsba belefőzzük. Köménymaglevesnél a rántásba tesszük és úgy kiforraljuk. Székelygulyásnál, bográcsgulyásnál, marhapörköltnél, serpenyős rostélyosnál a fokhagymával együtt ízesítünk.
Hatásai: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, felfúvódás ellen, gyomorgörcsoldó.

- fel -

Koriander

Beléndfű, cigánypetrezselyem, koriandrom, zergefű. Angol neve: coriander, cilantro. Coriandrum sativum L. az ernyősvirágzatúak rendjéből, az ernyősök családjából. A Földközi-tenger partvidéke, Közel-Kelet és Észak Afrika a természetes lelőhelye. Már a sumérok is használták. A Biblia is említi (Kivonulás könyve 16, 31). Sőt a régészek Tutankhamon fáraó sírjában is találtak belőle egy-két kosárral. Magyarországon csak termesztik. Az indiai és a jemeni konyha kulcsfontosságú fűszere. Általában a növény barnássárga színű, 3-5 mm átmérőjű magja adja a fűszert. Néha a friss levelét is használják salátákba. Illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét, C vitamint tartalmaz. Általában használat előtt az egész magokat széttörik, szétmorzsolják, de csak a szükséges mennyiséget. Egyes ételekbe egészben rakják. Ne főzzük bele az ételbe, csak a főzés után keverjük hozzá!
Felhasználása: sültek, húspácok, káposztafélék, szószok, marinádok, sonkapácok. Likőrgyártás, uborka és paprika eltevése.
Hatásai: felfúvódást megszüntető, szélhajtó, emésztést javító, vértisztító.

- fel -

Kurkuma

Kurkunna gyökér. Angol neve: turmeric. Curcumae longa L. a gyömbér-virágúak rendjéből, a gyömbér félék családjából. Természetes lelőhelye a dél-ázsiai trópusok. A növény sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzse és gumója adja fűszerszámot. Méregmentes sárga festékanyaga miatt "indiai sáfránynak" is nevezik. Ártalmatlan étel színezék.
Felhasználása: mustár, vaj, sajt és alkoholos italok. Curry fűszerkeverék. Worchestershire mártás.
Hatásai: étvágygerjesztő, valamint új kutatások szerint csökkenti a májkárosodás esélyeit.

- fel -

Majoránna

Majorána, pecsenyevirág. Angol neve: marjoram. Majorana hortensis M. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Hazája a Földközi-tenger partvidéke, hazánkban nagyban termesztik. A növény szárított levele és virágzata adja a fűszert. Szürkés-zöld színű, egyenletes morzsolású, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.
Felhasználása: savanyú burgonyaleves, gombaleves, burgonyafőzelék, babfőzelék. Mártások, húsételek. Tokány, erdélyi vadkacsa, tűzdelt fácán és fogoly, pácolt ürücomb. Májgombóc, májas hurka, pástétom, vagdalt és véres húsok. Sült csirke és tyúk töltelékek. Sütés előtt ajánlatos a húsokat kívül belül bedörzsölni vele. Grill-csirke és alufóliában, vadász módra sült húsok. Bárány-, birka-, ürühús, mivel elveszi az egyesek szerint kellemetlennek tartott mellékízűket.
Hatásai: étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású. Magas vérnyomásban szenvedők óvatosan használják!

- fel -

Oregánó

Szurokfű, vadmajoránna, balzsamfű, fekete gyopár, kaslók, szurokszagú fű. Angol neve: oregano. Origanum vulgare L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Neve a görög oros "hegy" és ganos "dísz" szavak összetételéből áll. A pirosas színű, virágzó hajtásai szolgáltatják a fűszert morzsolt vagy vágott formában. Vadon nő Magyarországon. Aromájában a kakukkfűre és a majoránnára hasonlít, ezért helyenként az utóbbi fűszernövény pótlására használják. Illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot tartalmaz. Az oregánó azon kevés magas illóolaj tartalmú fűszernövény közé tartozik, amiknek enyhén szárított formában erősebb az aromájuk, mint frissen. A főzés utolsó fázisában használjuk!
Felhasználása: levesek, főzelékek, bab-, paradicsom-, húsételek, töltelékek és halételek. Paradicsomszósz. Olaszos ételek.
Hatásai: étvágygerjesztő, idegnyugtató.

- fel -

Római kömény

Egyiptomi kömény, kuminmag. Angol neve: cumin. Cuminum cyminum L. az ernyősvirágzatúak rendjéből, az ernyősök családjából. A Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén honos. Nálunk termesztik. Fanyarabb, csípősebb ízű a köménynél. Illóolajat, zsíros olajat, fehérjét tartalmaz.
Felhasználása: sajtba, kenyérbe, kiflire, pogácsára, teasüteményekre. Pikáns ételek, levesek, rizs körítések.

- fel -

Rozmaring

Antósfű, rozmarin. Angol neve: rosemary. Rosmarinus officinali L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. Dél-Európában őshonos örökzöld bokor morzsolt levele adja a fűszerszámot, amely már az ókorban is népszerű volt. Nálunk csak termesztik. Enyhén kámforos illatú, keserű, aromás ízű. Illóolajat, szaponint, cseranyagot tartalmaz. Óvatosan kell adagolni, zárt, száraz helyen tárolni. Azonban a rozmaring azon kevés magas illóolaj tartalmú fűszernövény közé tartozik, amiknek enyhén szárított formában erősebb az aromájuk, mint frissen.
Felhasználása: mártások, vadas és szárnyas sültek, zsíros húsételek (roston sültek, rablóhús, ürücomb), töltelékek, gombás készítmények, ecetes halak. Sertés-, marha- és báránysültek. Burgonyával és paradicsommal készült levesek. Zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére. Őz, szarvas és nyúlhús ízesítésre, ha párolás közben. Paradicsommártások. Petrezselymes burgonya.
Hatásai: gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, klimaxos érzések elleni. Fürdővízbe frissít és illatosít.

- fel -

Sáfrány

Bécsi sáfrány, fűszer sáfrány, spanyol sáfrány, valódi sáfrány. Angol neve: saffron. Crocus sativus L. a spárgavirágúak rendjéből, a nőszirom félék családjából. Eredeti lelőhelye India és Perzsia. Már a Biblia (Énekek éneke 4, 14) és az óindiai írások is említik. Az Égei-tenger egy szigetének Kr.e. 1500-1600-ra datálható freskói már ábrázolják a növény felhasználását. A rómaiak, az arabok és később a spanyolok is termesztik. A 17. századtól Magyarországon is termesztik. Neve az arab aszfar "sárga" jelentésű szón keresztül a perzsa za‘farán, szintén "sárga" jelentésű szóból származik. A liláskék szirmú virág bibéje adja a vörösesbarnás színű, aromás illatú, kesernyés ízű fűszert. 1g száraz fűszerszámhoz 150 szál virág szükséges, 1kg virág ad 12g száraz fűszert, 1kg száraz fűszerhez 80 000-100 000 bibeszál, vagyis kb. 30 000 szál virág kézzel leszedése és kiválogatása szükséges. Ezért súlya alapján a világ legdrágább fűszere. Krocint, pikrokrocint, illóolajat, karotint, zsíros olajat tartalmaz. Fényérzékeny és aromáját könnyen veszti, ezért jól záró, fényvédett edényben tároljuk! Természetes ételszínező és fűszerező anyag.
Felhasználása: rizsételek, különféle mártások, főzelékek, krémek, vaj, sajt, bor, tészták, süteményfélék festésére. Húsleves aranysárgára színezésére.
Hatásai csak kis mennyiségben: gyomor- és emésztést serkentő. Nagy mennyiségben káros.

- fel -

Szegfűbors

Amomummag, angol fűszer, jamaikai bors, piment. Angol neve: allspice. Pimenta officinalis B. a mirtuszvirágúak rendjéből, a mirtuszfélék családjából. Hazája Nyugat-India, Karib-térség, Jamaica, Közép-Amerika. Az örökzöld fa nem egészen érett, bors nagyságú, vörösesbarna vagy sötétbarna színű szárított termése adja ezt az aromás illatú, enyhén égető ízű fűszert. Illóolajat tartalmaz, melyet az illatszer- és a likőripar is hasznosít. Aromájának megőrzése végett jól záró edényben tároljuk! Erőssége miatt csak keveset használjunk belőle!
Felhasználása: pácok, szószok, pástétomok, halételek, vagdalt húsok, ürühús, saláták, sütőipari készítmények, kolbászáruk. Fűszerkeverékek. Bors helyett kiválóan alkalmazható diétás étrendben.

- fel -

Szerecsendió

Máciszdió, muskátdió. Angol neve: nutmeg. Myristica fragrans H. M. a liliomfa-virágúak rendjéből, a muskátdiófélék családjából. Fája Dél-India szigetein honos, de más trópusi vidékeken is termesztik. Régen csak a Fűszer-szigeteknek elnevezett, az Indonéz-szigetvilágban található Molukka- vagy Molukki-szigeteken termett (ma ezek az indonéziai Maluku provincia Banda-szigetei). Az örökzöld fa magállomány adja a fűszert. Félbevágva fűszeres ízű, kellemes aromájú a 2-3 cm hosszú, 2 cm vastag, hálószerűen ráncos mag. A magköpeny eltávolítása után a tojásdad alakú diókat mésztejben megmártják, hogy a férgek és az újabb csírásodás ellen megvédjék, majd újból kiszárítják. A barackhoz hasonló húsos, vörös termésfal veszi körül, amely kiszárítva sárgásvörös színű, és ilyen formában egy külön fűszert ad, ami a szerecsendió-virág, muskátvirág, máciszvirág néven terjedt el. Csak az éppen szükséges mennyiséget lereszelve vagy megtörve használjuk, de csak kis mennyiségben, mert nagyon erős aromájú. Sok illóolajat, zsíros olajat, keményítőt, pektint, festékanyagot tartalmaz.
Felhasználása: húsleves, spenót, vagdalt és vadhúsok, húsgombócok, mártások, meleg sajtos ételek, sütőipari és cukrászati készítmények. Krumplis fánk, zsírban sült hal, gomba vagy tojáskrokett. Burgonya- és zellersaláta.
Hatásai: emésztési zavarok ellen, savtúltengés ellen. Ezért nagyon kis mennyiségben gyenge gyomrúaknak és diétásoknak is ajánlott.

- fel -

Tárkony

Esztragon, tárkonyüröm. Angol neve: terragon, dragon’s wort. Artemisia dracunculus L. a fészekvirágzatúak rendjéből, a fészkesek családjából, az üröm nemzetségből. Erdélyből került hozzánk ez a jellegzetes illatú, kissé kesernyésen csípős ízű konyhanövény. Levelét friss zöld állapotban vagy szárítva használják. De óvatosan kell adagolni, mert erős aromájú. Az erdélyi és a francia konyha fűszere. Illóolajat tartalmaz, melynek illata az ánizséra emlékeztet. A főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez!
Felhasználása: salátafűszerek és ecetes savanyúságok. A petrezselyemhez hasonlóan levesek, szárnyas, hal- és vadas ételek, birka- és báránysült, borjúsült, zöldbab-, borsó és burgonyafőzelék. Tárkonyecet. Tárkonyos raguleves (bárány, nyúl, őz, csirke). Erdélyi töltött káposzta.
Hatásai: vesetisztító, epehajtó, étvágyfokozó.

- fel -

Zsálya

Kerti zsálya, orvosi zsálya. Angol neve: sage. Salvia officinalis L. az árvacsalán-virágúak rendjéből, az árvacsalánfélék családjából. A Földközi-tenger partvidékein, de főleg a dalmát tengerpart karsztos vidékéről származik. A növény zöld színű levele adja a jellemző illatú, kesernyés ízű fűszert, ami már a középkorban is kedvelt volt. Illóolajat, cseranyagot tartalmaz. Óvatosan adagoljuk és jól záródó edényben tároljuk! Rozmaringgal párosítva kitűnő.
Felhasználása: zsíros húsételek (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek) és azok köretei. Máj, főtt és sült halak, pástétomok, lágy sajtok és főtt tészták.
Hatásai: izzadás ellen, bélhurut ellen.

frissencsapolva: 2014 NYARÁNAK VÉGÉN




- fel -
© 2008-2017 FilozófusKocsma Kft. „EGY KORSÓ BÖLCSESSÉG SOSEM ÁRT MEG!”
A weboldalon található egyéni kifejezések, szövegek és képek a FilozófusKocsma Kft. tevékenységét képezik,
így azok a kiadó tulajdonában állnak, következésképpen írásbeli hozzájárulás nélkül a weboldal bármely része
materiális módon semmilyen formában nem használható fel, valamint kereskedelmi forgalomba sem hozható,
csupán önálló és értelmes gondolatok tökéletesítésére, továbbá jótétemények véghezvitelére alkalmazható.
A weboldal böngészése kapcsán kialakult fizikai, értelmi és érzelmi sérülések miatt felelősséget nem vállalunk!
Impresszum  |  Médiaajánlat  |  Hirdetés  |  Kockázatok és mellékhatások